Hoe regel je als zzp’er je pensioen?

Hoe regel je als zzp’er je pensioen?

Hé zzp’er! Geniet jij ook zo van het ondernemerschap? Vrijheid en flexibiliteit in je werk vind je doorgaans niet in een baan bij een werkgever. Maar de keerzijde is dat je als zelfstandige minder zekerheid hebt over inkomsten. Wellicht zit dát bij jou op dit moment wel goed, maar heb je ook al aan je pensioen gedacht? Natuurlijk heb je na je pensionering recht op AOW, maar het is ook fijn om wat financiële armslag te hebben om leuke dingen te kunnen blijven doen. Hoe regel je dat?

Vroeg beginnen

Misschien klinkt het voor jou nog ontzettend ver weg. Toch is het belangrijk dat je zo vroeg mogelijk met de opbouw ervan begint. Door de kracht van samengestelde rente kunnen zelfs kleine bedragen in de beginjaren het verschil maken op de lange termijn. Dus schuif het beslist niet langer voor je uit!

Financiële planning

Begin met het opstellen van een financieel plan waarin je je inkomsten, uitgaven en pensioendoelen in kaart brengt. Tot welke leeftijd zou je bijvoorbeeld door willen werken en wat wil je te besteden hebben als je van je ‘oude dag’ gaat genieten. Pas als je dat duidelijk in kaart hebt, kun je bepalen hoeveel je maandelijks, of jaarlijks, achteruit wilt en kunt leggen om je doel te bereiken.

Pensioenproducten en -opties

Er zijn verschillende producten en opties, zoals pensioenrekeningen, lijfrentes, pensioenfondsen, beleggingsmogelijkheden et cetera om voor dat appeltje voor de dorst te zorgen. Aan ieder product zitten weer andere voorwaarden, kosten en fiscale voordelen verbonden. Zet ze eens allemaal op een rijtje, vergelijk ze met elkaar en onderzoek welke voor jouw situatie het meest geschikt is. Werkte je in loondienst voordat je zzp’er werd? Dan is het soms mogelijk om de pensioenregeling die je had voort te zetten en profiteer je van het voordeel dat het risico van overlijden en arbeidsongeschiktheid gedekt blijft. Afhankelijk van onder welke bedrijfstak je valt, kan het ook zijn dat je onder een verplicht bedrijfstakpensioenfonds valt.

Fiscale regelingen

Wist je dat er speciale fiscale regelingen en aftrekposten beschikbaar zijn voor zzp’ers? Het bedrag dat je in je pensioen stopt, is namelijk aftrekbaar. Een deel van je spaarbedrag krijg je terug als je aangifte inkomstenbelasting doet. Het opgebouwde spaarbedrag in je pensioenpotje telt niet mee als vermogen in box 3. Daar betaal je dus geen belasting over. Pas zodra jij stopt met werken om van je oude dag te gaan genieten, betaal je belasting over het bedrag dat je ontvangt.

Veel of weinig risico

Overweeg of je bereid bent wat risico te nemen bij het sparen voor je pensioen. Beleggen kan bijvoorbeeld een aantrekkelijke optie zijn, maar biedt beslist geen garantie voor het eindresultaat. Dat risico kun je verminderen door je investeringen te spreiden over meerdere beleggingscategorieën.

Verzekeringen

Heb je ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een overlijdensrisicoverzekering? Daar hangt een prijskaartje aan, maar het kan je veel ellende in de toekomst besparen. Bij onvoorziene omstandigheden kunnen dergelijke verzekeringen je helpen om je inkomsten en pensioenopbouw te beschermen.

Pensioen? Houd de vinger aan de pols

Controleer minstens één keer per jaar of je financiële plan voor je pensioen nog klopt. Zijn je omstandigheden veranderd door wijzigingen in je inkomen, je gezinssituatie of belastingregels? Pas je planning dan aan. Het kan best lastig zijn om dat zelf te doen en ik wil je daar gerust bij helpen. Ik kan je adviseren over de op dat moment geldende belastingregels, maar ook over de regelingen die beschikbaar zijn om jou als zzp’er te ondersteunen. Ik help je om inzicht te krijgen in de financiële kant van je bedrijf én je toekomst. Neem gerust contact op.

Ook interessant voor jou

Het berekenen van je zzp-uurtarief en essentiële overwegingen

Lees verder

Welk pakket moet ik kiezen als ik ondersteuning wil bij mijn boekhouding?

Lees verder

Zzp’er? Zo vul je je inkomstenbelasting en omzetbelasting in!

Lees verder

Wat je moet weten over de KOR (kleineondernemersregeling)

Lees verder

Reviews

Jeroen geeft duidelijk advies voor mijn belastingaangifte en geeft hier ook elk jaar een seintje voor zodra dit weer nodig is. Dit is voor mij fijn omdat ik alleen de benodigde documenten hoef toe te sturen en hij al het andere werk regelt.

- Tim Scargo

Als u prettig een goed administratiekantoor zoekt, moet u bij Transparant Administratie zijn!! Ik ben daar al meer dan 15 jaar klant en word altijd vriendelijk en direct geholpen. Met al mijn vragen kan ik daar terecht. Krijg snel antwoord en kom nooit voor verrassingen te staan. De aangifte klopt en als er wat is, wordt het ook voor mij opgelost. Ik raad dan ook iedereen aan om contact met ze op te nemen. Voor zowel privéaangifte als voor bedrijven.

- Colinda Wolters - Borduurhuis Steenderen

In 2009 ben ik als zzp’er mijn autorijschool gestart. Jeroen heeft me geholpen om mijn administratie zo in te richten dat het efficiënt werkt voor ons beiden. Tot op heden verzorgt Transparant Administratie nog steeds mijn W/V en jaarrekening en de belastingaangifte zakelijk en privé. Door de persoonlijke interesse van Jeroen is er een prettige samenwerking. Zelfs in de periode dat Jeroen in het buitenland werkzaam was, liep de samenwerking uitstekend. Kortom een betrouwbare en prettige zakenpartner.

- Verkeersschool Alex Weverling

Neem nu contact
met mij op!

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Neem vandaag nog contact op en kom langs voor een kennismakingsgesprek.