Zzp’er? Zo vul je je inkomstenbelasting en omzetbelasting in!

Zzp’er? Zo vul je je inkomstenbelasting en omzetbelasting in!

Als je een onderneming hebt of zzp’er bent, betaal je over je inkomsten in de eerste instantie geen belasting. Dit geef je op een later moment pas door. Wanneer je in loondienst werkt, regelt je werkgever dit voor je door een gedeelte van je loon in te houden, maar als zzp’er ben je hier, zoals voor zoveel dingen, zelf verantwoordelijk voor. Hoe regel je dit zo efficiënt mogelijk?

Voordelen

Als zzp’er moet je de winst uit je onderneming doorgeven aan de Belastingdienst. Wel krijg je een korting op je belasting, waardoor je gelukkig niet over het hele bedrag belasting hoeft te betalen. Bovendien zijn er veel regelingen beschikbaar. Bijvoorbeeld:

  • Zelfstandigenaftrek. Hierbij mag je een bedrag van je winst aftrekken, zodat je minder belasting hoeft te betalen.  
  • Startersaftrek. Hier heb je als startende ondernemer recht op. Deze krijg je maximaal drie keer in de eerste vijf jaar dat je onderneemt.
  • Mkb-winstvrijstelling. Deze vrijstelling verlaagt je fiscale winst, waardoor je ook minder belasting verschuldigd bent.
  • Investeringsaftrek. Ook deze regeling verlaagt de fiscale winst, wat het voor jou aantrekkelijker maakt om het geld weer terug in je bedrijf te investeren.

Goed om te weten

Je inkomstenbelasting geef je jaarlijks door, vóór 1 mei. Hiervoor krijg je van de overheid een bericht. Aangifte doe je digitaal. Dat kan op drie manieren: via de overheidsportalen (Mijn Belastingdienst Zakelijk), met administratiesoftware of via een fiscaal dienstverlener, zoals een accountant, belastingadviseur of administratiebureau. Bij de laatste lever jij de relevante gegevens aan en zorgt de financiële administratie voor de verwerking hiervan.

Tips voor je belasting invullen als zzp’er

Zet jaarlijks een percentage van je omzet of winst opzij om als buffer te dienen. De vuistregel hiervoor is dat je ongeveer 1/3e wegzet.

Het belastingstelsel

Het is goed om te weten hoe het belastingstelsel in Nederland ongeveer in elkaar zit, zodat je hierop kunt anticiperen. In ons land werken we met een progressief belastingstelsel. Dit betekent dat je meer belasting betaalt zodra je inkomen toeneemt. Vanaf 70.000 euro winst betaal je ongeveer 50% aan belasting, omdat dit in een andere belastingschijf valt. Tot 32.193 euro betaal je meestal geen inkomstenbelasting. Daarnaast wordt de werking van de regelingen ook kleiner naarmate je winst toeneemt.

Vergemakkelijk je belastingaangifte

Als je het goed wilt doen, gaat er een boel werk gepaard met het correct doen van je belastingaangifte. Gelukkig is dit ook iets dat je kunt uitbesteden. Bij Transparant Administratie neem ik jouw administratie uit handen. Neem hier contact op voor meer informatie!

Ook interessant voor jou

Het berekenen van je zzp-uurtarief en essentiële overwegingen

Lees verder

Welk pakket moet ik kiezen als ik ondersteuning wil bij mijn boekhouding?

Lees verder

Wat je moet weten over de KOR (kleineondernemersregeling)

Lees verder

Reviews

Jeroen geeft duidelijk advies voor mijn belastingaangifte en geeft hier ook elk jaar een seintje voor zodra dit weer nodig is. Dit is voor mij fijn omdat ik alleen de benodigde documenten hoef toe te sturen en hij al het andere werk regelt.

- Tim Scargo

Als u prettig een goed administratiekantoor zoekt, moet u bij Transparant Administratie zijn!! Ik ben daar al meer dan 15 jaar klant en word altijd vriendelijk en direct geholpen. Met al mijn vragen kan ik daar terecht. Krijg snel antwoord en kom nooit voor verrassingen te staan. De aangifte klopt en als er wat is, wordt het ook voor mij opgelost. Ik raad dan ook iedereen aan om contact met ze op te nemen. Voor zowel privéaangifte als voor bedrijven.

- Colinda Wolters - Borduurhuis Steenderen

In 2009 ben ik als zzp’er mijn autorijschool gestart. Jeroen heeft me geholpen om mijn administratie zo in te richten dat het efficiënt werkt voor ons beiden. Tot op heden verzorgt Transparant Administratie nog steeds mijn W/V en jaarrekening en de belastingaangifte zakelijk en privé. Door de persoonlijke interesse van Jeroen is er een prettige samenwerking. Zelfs in de periode dat Jeroen in het buitenland werkzaam was, liep de samenwerking uitstekend. Kortom een betrouwbare en prettige zakenpartner.

- Verkeersschool Alex Weverling

Neem nu contact
met mij op!

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Neem vandaag nog contact op en kom langs voor een kennismakingsgesprek.