Het berekenen van je zzp-uurtarief en essentiële overwegingen

Het berekenen van je zzp-uurtarief en essentiële overwegingen

Een cruciale stap om succesvol te zijn in de zakelijke wereld is toch wel het bepalen van een perfect uurtarief. Deze moet ervoor zorgen dat je je bedrijfskosten kunt dekken en je privé nog goed kunt rondkomen. In dit blog lees je hoe je je uurtarief kunt berekenen en welke stappen je absoluut niet moet vergeten.

Kostenposten

Als je je uurtarief wil bereken kun je het best beginnen bij het maken van een overzicht van al jouw kostenposten. Hierbij kun je denken aan je huur, bedrijfskosten, verzekeringen en belastingen. Om te voorkomen dat je aan het einde van het jaar tegen verrassingen aanloopt, is het handiger om je onkosten iets te hoog in te schatten dan iets te laag.

Je gewenste inkomen en concurrentie

Je moet natuurlijk ook nadenken over hoeveel je zelf wil overhouden, zodat je kunt rondkomen, voldoende overhoudt voor leuke activiteiten en genoeg kunt sparen voor je pensioen. Voordat je je uurtarief bepaalt, is het ook belangrijk om naar andere ondernemers in je vakgebied te kijken. Wees reëel, overweeg je ervaringen, expertise en het unieke aanbod dat je aanbiedt. Het kan natuurlijk zo zijn dat je specifieke vaardigheden hebt die de concurrentie niet heeft en daar moet je je prijs per uur op aanpassen.

Beschikbare uren

Een goed uurtarief bereken je door je kosten, belastingen en je gewenste inkomen bij elkaar op te tellen. Deze kosten deel je vervolgens door het aantal uren dat je beschikbaar bent. Schat hoeveel uur je per week wil werken en vermenigvuldig dit met het aantal werkweken in een jaar. Houd natuurlijk rekening met vakanties, ziekteverlof en feestdagen.

Onvoorziene uren

Daarnaast is het belangrijk om niet alleen factureerbare uren in overweging te nemen, maar ook niet-factureerbare uren waarin je bezig bent met je administratie, marketingzaken en je professionele ontwikkeling. Verdeel je totale kosten over alle uren waarin je bezig bent met je eigen onderneming. Zo kun je een realistisch uurtarief bepalen. Houd verder ook rekening met hoe je jezelf verzekert tegen schade, diefstal of andere scenario’s.

Je uurtarief actueel houden

Een flexibel uurtarief stelt je in staat om beter om te gaan met schommelingen in het werkvolume. De economie, markt en je eigen ervaring zullen in de loop van de tijd veranderen. Zorg er daarom voor dat je je uurtarief regelmatig evalueert en aanpast om de concurrentie voor te blijven en je eigen financiële doelen te behalen. Neem zeker alle kosten die je maakt mee in het bepalen van je uurtarief.

Marges en uitbestedingen

Bereken een marge voor jouw uurtarief waarbij je rekening houdt met het minimale en maximale wat je kunt vragen. Tussen deze twee bedragen kun je bewegen. Bekijk daarnaast of het mogelijk is om bepaalde dingen uit te besteden, zodat je meer tijd overhoudt voor je onderneming en klanten. De financiële administratie door een professional kan je tevens helpen een beter inzicht in je bedrijf te krijgen. De basispakketten van Transparant Administratie kunnen helpen om je te ondersteunen en je verder te laten groeien met jouw bedrijf. Neem voor meer informatie over onze pakketten en het beste advies contact op via de website!

Ook interessant voor jou

Welk pakket moet ik kiezen als ik ondersteuning wil bij mijn boekhouding?

Lees verder

Zzp’er? Zo vul je je inkomstenbelasting en omzetbelasting in!

Lees verder

Wat je moet weten over de KOR (kleineondernemersregeling)

Lees verder

Reviews

Jeroen geeft duidelijk advies voor mijn belastingaangifte en geeft hier ook elk jaar een seintje voor zodra dit weer nodig is. Dit is voor mij fijn omdat ik alleen de benodigde documenten hoef toe te sturen en hij al het andere werk regelt.

- Tim Scargo

Als u prettig een goed administratiekantoor zoekt, moet u bij Transparant Administratie zijn!! Ik ben daar al meer dan 15 jaar klant en word altijd vriendelijk en direct geholpen. Met al mijn vragen kan ik daar terecht. Krijg snel antwoord en kom nooit voor verrassingen te staan. De aangifte klopt en als er wat is, wordt het ook voor mij opgelost. Ik raad dan ook iedereen aan om contact met ze op te nemen. Voor zowel privéaangifte als voor bedrijven.

- Colinda Wolters - Borduurhuis Steenderen

In 2009 ben ik als zzp’er mijn autorijschool gestart. Jeroen heeft me geholpen om mijn administratie zo in te richten dat het efficiënt werkt voor ons beiden. Tot op heden verzorgt Transparant Administratie nog steeds mijn W/V en jaarrekening en de belastingaangifte zakelijk en privé. Door de persoonlijke interesse van Jeroen is er een prettige samenwerking. Zelfs in de periode dat Jeroen in het buitenland werkzaam was, liep de samenwerking uitstekend. Kortom een betrouwbare en prettige zakenpartner.

- Verkeersschool Alex Weverling

Neem nu contact
met mij op!

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Neem vandaag nog contact op en kom langs voor een kennismakingsgesprek.