Tips om boekhouden makkelijker te maken voor jezelf

Tips om boekhouden makkelijker te maken voor jezelf

Boekhouden: je kijkt er vast niet naar uit. Je zit misschien tot over je oren in de brieven, mails, kopieën en bankafschriften… Natuurlijk geen leuk vooruitzicht. Gelukkig zijn er manieren mogelijk om boekhouden gemakkelijker en effectiever te maken. In dit blog enkele tips!

1. Gebruik software

Tegenwoordig is er boekhoudsoftware beschikbaar. Deze software kan berekeningen en repetitieve taken voor jou uitvoeren. Dit kan het makkelijker maken om je financiële gegevens bij te houden. In plaats van dat je je boekhouding in één keer op orde moet brengen, kun je dit nu gaandeweg bijhouden.

2. Houd het bij!

Dat is dan ook de volgende tip. Wacht niet tot de Belastingdienst weer in je inbox staat te knipperen om je boekhouding op orde te brengen. Probeer hier zelf een routine in te vinden. Kies bijvoorbeeld een vaste dag in de week of maand waarop je alles weer in orde brengt. Hoe langer je er tenslotte mee wacht, hoe meer werk je er uiteindelijk aan overhoudt. Bovendien krijg je dan je menselijkheid onder ogen: je gaat vergeten waar sommige uitgaven van waren, wat weer gepaard gaat met een hoop uitzoekwerk.

3. Houdt persoonlijk en zakelijk gescheiden

Met behulp van een aparte, zakelijke bankrekening houd je je persoonlijke en zakelijke uitgaven zoveel mogelijk gescheiden. Dit maakt het gemakkelijker om je uitgaven te categoriseren en te verwerken.

4. Bewaar het (online)

Natuurlijk moet je altijd (!) je bonnetjes en facturen bewaren, maar van een la vol bonnetjes wordt niets overzichtelijker. Overweeg daarom bijvoorbeeld eens om je bonnen en facturen in een online omgeving op te slaan. Maak er een foto van of scan ze in, om ze vervolgens te sorteren, bijvoorbeeld op datum. Zo kun je de fysieke bewijzen opruimen, voorkom je dat je ze kwijtraakt én kun je ze gemakkelijker terugvinden.

5. Houd rekening met belasting

Bij het boekhouden is het goed om rekening te houden met belastingverplichtingen van je bedrijf. Betaal deze op tijd en zet geld opzij om je belastingaanslagen te kunnen dekken.

6. Werk met een boekhouder

Als je opziet tegen het boekhouden, het uitstelt of geen vertrouwen hebt in je boekhoudvaardigheden kun je tijd steken in het volgen van een cursus of het jezelf aanleren, maar je kunt het natuurlijk ook uitbesteden. Een professionele boekhouder kan je begeleiden, belastingadvies geven en ervoor zorgen dat je financiële administratie in orde is. Wil je door Transparant Administratie ontzorgd worden? Neem gerust contact op voor meer informatie!

Ook interessant voor jou

Het berekenen van je zzp-uurtarief en essentiële overwegingen

Lees verder

Welk pakket moet ik kiezen als ik ondersteuning wil bij mijn boekhouding?

Lees verder

Zzp’er? Zo vul je je inkomstenbelasting en omzetbelasting in!

Lees verder

Wat je moet weten over de KOR (kleineondernemersregeling)

Lees verder

Reviews

Jeroen geeft duidelijk advies voor mijn belastingaangifte en geeft hier ook elk jaar een seintje voor zodra dit weer nodig is. Dit is voor mij fijn omdat ik alleen de benodigde documenten hoef toe te sturen en hij al het andere werk regelt.

- Tim Scargo

Als u prettig een goed administratiekantoor zoekt, moet u bij Transparant Administratie zijn!! Ik ben daar al meer dan 15 jaar klant en word altijd vriendelijk en direct geholpen. Met al mijn vragen kan ik daar terecht. Krijg snel antwoord en kom nooit voor verrassingen te staan. De aangifte klopt en als er wat is, wordt het ook voor mij opgelost. Ik raad dan ook iedereen aan om contact met ze op te nemen. Voor zowel privéaangifte als voor bedrijven.

- Colinda Wolters - Borduurhuis Steenderen

In 2009 ben ik als zzp’er mijn autorijschool gestart. Jeroen heeft me geholpen om mijn administratie zo in te richten dat het efficiënt werkt voor ons beiden. Tot op heden verzorgt Transparant Administratie nog steeds mijn W/V en jaarrekening en de belastingaangifte zakelijk en privé. Door de persoonlijke interesse van Jeroen is er een prettige samenwerking. Zelfs in de periode dat Jeroen in het buitenland werkzaam was, liep de samenwerking uitstekend. Kortom een betrouwbare en prettige zakenpartner.

- Verkeersschool Alex Weverling

Neem nu contact
met mij op!

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Neem vandaag nog contact op en kom langs voor een kennismakingsgesprek.