Je jaarrekening: waar moet je rekening mee houden?

Je jaarrekening: waar moet je rekening mee houden?

Een jaarrekening biedt, naast een financieel overzicht, ook inzicht in de financiële gezondheid en prestaties van je bedrijf. Het opstellen van een hiervan vereist nauwkeurigheid, consistentie en kennis van de regelgeving. Met deze aspecten moet je rekening houden bij het opstellen.

Actuele regelgeving

Een jaarrekening is voor sommige bedrijven verplicht, afhankelijk van de rechtsvorm of accountant. Simpel uitgelegd, is dit een financieel eindverslag van je bedrijf waarin je beschrijft wat je op zakelijk gebied hebt gedaan in het betreffende boekjaar. Vooral voor beginnende ondernemers kan het opstellen van zo’n jaarrekening een uitdaging blijken. Voordat je begint met het opstellen ervan, is het van belang dat je op de hoogte bent van boekhoudnormen en actuele regelgeving die van toepassing zijn op jouw bedrijf. Denk hierbij aan belastingwetten en internationale financiële rapportagestandaarden.

Volledig en nauwkeurig

Een jaarrekening moet een volledig, waarheidsgetrouw beeld geven van de financiële situatie van het bedrijf. Dit betekent dat alle activa, passiva, inkomsten en kosten correct moeten worden vermeld. Extra controles zijn hierbij van groot belang, om ervoor te zorgen dat er geen fouten insluipen en dat alle transacties juist worden verwerkt. Voor het opstellen van het jaaroverzicht is het bewaren van facturen, bankafschriften en bonnetjes niet te vergeten.

Voor de zzp’er

Als zzp’er is het niet nodig om een jaarrekening op te stellen. Echter, je moet richting het einde van het jaar wel een balans en winst- en verliesrekening kunnen tonen. Als je je administratie laat doen, kan ik dit voor je verzorgen. Een jaarrekening kan wel voordelen hebben als je een lening wilt afsluiten of een hypotheek wilt aanvragen voor een nieuwe woning. De bank kan er dan om vragen.

Wat hoort erin?

Een jaarrekening bevat standaard drie elementen:

  • Een balans. Dit is een momentopname van de financiële status van je bedrijf.
  • Een winst- en verliesrekening. Hiermee geef je een overzicht van alle inkomsten en uitgaven in je bedrijf.
  • Een toelichting op bovenstaande elementen, waarin je beargumenteert waarom je keuzes gemaakt hebt.

Uitbesteden

Heb je een groter bedrijf? Dan ben je waarschijnlijk al bewust van het feit dat je jaarrekening goedgekeurd moet worden door een belastingadviseur of accountant. Of dit nodig is, kun je gemakkelijk zelf controleren bij Ondernemersplein. Je kunt overwegen of het qua tijdsinvestering niet goedkoper uitpakt om dit uit te besteden. Ook mensen met een kleiner bedrijf besteden het vaak uit, omdat het samenstellen soms als complex ervaren kan worden. Maak je het jezelf makkelijk? Ik help je graag bij het opstellen ervan!

Ook interessant voor jou

Als zzp’er bijverdienen: hoe werkt het administratief?

Lees verder

Het berekenen van je zzp-uurtarief en essentiële overwegingen

Lees verder

Welk pakket moet ik kiezen als ik ondersteuning wil bij mijn boekhouding?

Lees verder

Zzp’er? Zo vul je je inkomstenbelasting en omzetbelasting in!

Lees verder

Reviews

Jeroen geeft duidelijk advies voor mijn belastingaangifte en geeft hier ook elk jaar een seintje voor zodra dit weer nodig is. Dit is voor mij fijn omdat ik alleen de benodigde documenten hoef toe te sturen en hij al het andere werk regelt.

- Tim Scargo

Als u prettig een goed administratiekantoor zoekt, moet u bij Transparant Administratie zijn!! Ik ben daar al meer dan 15 jaar klant en word altijd vriendelijk en direct geholpen. Met al mijn vragen kan ik daar terecht. Krijg snel antwoord en kom nooit voor verrassingen te staan. De aangifte klopt en als er wat is, wordt het ook voor mij opgelost. Ik raad dan ook iedereen aan om contact met ze op te nemen. Voor zowel privéaangifte als voor bedrijven.

- Colinda Wolters - Borduurhuis Steenderen

In 2009 ben ik als zzp’er mijn autorijschool gestart. Jeroen heeft me geholpen om mijn administratie zo in te richten dat het efficiënt werkt voor ons beiden. Tot op heden verzorgt Transparant Administratie nog steeds mijn W/V en jaarrekening en de belastingaangifte zakelijk en privé. Door de persoonlijke interesse van Jeroen is er een prettige samenwerking. Zelfs in de periode dat Jeroen in het buitenland werkzaam was, liep de samenwerking uitstekend. Kortom een betrouwbare en prettige zakenpartner.

- Verkeersschool Alex Weverling

Neem nu contact
met mij op!

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Neem vandaag nog contact op en kom langs voor een kennismakingsgesprek.