Wat je moet weten over de KOR (kleineondernemersregeling)

Wat je moet weten over de KOR (kleineondernemersregeling)

Ben jij een btw-ondernemer, ben je gevestigd in Nederland en heb je een jaaromzet die niet boven € 20.000,- uitkomt? Dan heb je vast weleens over de kleineondernemersregeling gehoord, kortweg ‘KOR’ genoemd. Dit is een fiscale regeling waarbij voor jou veel administratieve rompslomp komt te vervallen. In dit blog lees je er alles over.

De oude KOR

De KOR bestaat al jaren. Vóór 1 januari 2020 betekende dit voor jou als ondernemer met een maximale jaaromzet van € 20.000,- dat je aan het eind van het jaar ervoor kon kiezen om de door jou afgedragen btw geheel (als je afdrachten onder de € 1345,- zaten) of gedeeltelijk (als je afdrachten tussen de € 1345,- en € 1833,- zaten) terug te krijgen.

Nieuwe regeling

Per 1 januari 2020 is de nieuwe KOR ingegaan, waarbij naar de hele jaaromzet gekeken wordt (dus maximaal € 20.000,-) en je geen btw meer hoeft te factureren. Je hoeft dus ook geen btw meer af te dragen en bent vrijgesteld van alle administratieve verplichtingen die daarbij komen kijken. Waar je bij de oude regeling aan het eind van het belastingjaar kon kiezen of je hiervan gebruik wilde maken, moet je dit bij de nieuwe KOR van te voren bij de Belastingdienst aangeven. Dit is overigens geheel op vrijwillige basis. Je bent niet verplicht om voor de KOR te kiezen. Dat kan bijvoorbeeld een verstandige overweging zijn als je van plan bent om in de nabije toekomst veel of grote investeringen te doen.

Drie jaar of langer

Kies je voor de KOR, dan is dit voor een periode van minimaal drie jaar. Na die periode kun je ervoor kiezen of je ermee doorgaat. De regeling is er voor:

  • eenmanszaken
  • maatschappen
  • vennootschappen onder firma
  • stichtingen
  • verenigingen
  • bv’s

Aangifte omzetbelasting

Hoef je, als je vrijgesteld bent van btw, dan helemaal nooit meer aangifte te doen? Ja en nee. Zolang je deelneemt aan de KOR en aan de voorwaarden voldoet, hoef je geen btw-aangifte meer te doen. Maar je moet natuurlijk wel ieder jaar aangifte inkomstenbelasting blijven doen. Ook moet je gewoon je administratie goed blijven bijhouden.

Geschikt voor jouw specifieke situatie?

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van bovenstaande nog steeds niet goed weet of de KOR geschikt is voor jouw specifieke situatie. De regeling biedt immers voordelen voor kleine ondernemers, maar geldt dat ook voor jou? Is het voor jou misschien gunstiger om de reguliere btw-regels te blijven volgen, omdat je veel zakelijke kosten hebt? Laat mij dan eens met je meekijken. Ik ben altijd op de hoogte van de laatste regelgeving. Daardoor kan ik je goed adviseren, en ik kan daarnaast natuurlijk ook voor jou je aangifte omzetbelasting verzorgen. Of de rest van je boekhouding. Neem gerust contact met me op om te onderzoeken wat ik voor je kan betekenen.

Ook interessant voor jou

Het berekenen van je zzp-uurtarief en essentiële overwegingen

Lees verder

Welk pakket moet ik kiezen als ik ondersteuning wil bij mijn boekhouding?

Lees verder

Zzp’er? Zo vul je je inkomstenbelasting en omzetbelasting in!

Lees verder

Reviews

Jeroen geeft duidelijk advies voor mijn belastingaangifte en geeft hier ook elk jaar een seintje voor zodra dit weer nodig is. Dit is voor mij fijn omdat ik alleen de benodigde documenten hoef toe te sturen en hij al het andere werk regelt.

- Tim Scargo

Als u prettig een goed administratiekantoor zoekt, moet u bij Transparant Administratie zijn!! Ik ben daar al meer dan 15 jaar klant en word altijd vriendelijk en direct geholpen. Met al mijn vragen kan ik daar terecht. Krijg snel antwoord en kom nooit voor verrassingen te staan. De aangifte klopt en als er wat is, wordt het ook voor mij opgelost. Ik raad dan ook iedereen aan om contact met ze op te nemen. Voor zowel privéaangifte als voor bedrijven.

- Colinda Wolters - Borduurhuis Steenderen

In 2009 ben ik als zzp’er mijn autorijschool gestart. Jeroen heeft me geholpen om mijn administratie zo in te richten dat het efficiënt werkt voor ons beiden. Tot op heden verzorgt Transparant Administratie nog steeds mijn W/V en jaarrekening en de belastingaangifte zakelijk en privé. Door de persoonlijke interesse van Jeroen is er een prettige samenwerking. Zelfs in de periode dat Jeroen in het buitenland werkzaam was, liep de samenwerking uitstekend. Kortom een betrouwbare en prettige zakenpartner.

- Verkeersschool Alex Weverling

Neem nu contact
met mij op!

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Neem vandaag nog contact op en kom langs voor een kennismakingsgesprek.