Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid: hoe zit het?

Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid: hoe zit het?

Als zzp’er maak je continu overwegingen en daarmee gaan risico’s gepaard. Soms overkomt je iets, zonder dat je hier zelf iets aan kunt doen. Het is dan goed om te weten hoe je jezelf zo goed mogelijk kunt beschermen in dit soort gevallen. Bijvoorbeeld schade veroorzaakt door een product dat door jou is verkocht, of schade die je per ongeluk veroorzaakt aan spullen die je leent of huurt.

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, of beroepsaansprakelijkheid (AVB), beschermt je onderneming tegen claims die voortkomen uit letsel of schade aan eigendommen als gevolg van de werkzaamheden die jij uitgevoerd hebt. Je kunt als zzp’er hiervoor namelijk niet terugvallen op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Een AVB heeft verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Bescherming tegen juridische kosten. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt vaak de juridische kosten die gepaard gaan met het verdedigen tegen een aansprakelijkheidsclaim. Dit varieert van gerechtskosten tot de advocatenkosten.
  • Letsel of schadeclaims. Als iemand gewond raakt of een eigendom beschadigd raakt als gevolg van jouw werkzaamheden (bijvoorbeeld een val door een trapleuning die loslaat), kan je aansprakelijkheidsverzekering de kosten, zoals de schadevergoeding en medische kosten, hiervan dekken.
  • Bedrijfsmiddelen beschermen. Een aansprakelijkheidsverzekering kan helpen voorkomen dat je bedrijfsmiddelen worden aangetast of in gevaar worden gebracht in het geval van een juridisch geschil.

E&O

Een E&O-verzekering (‘errors and omissions’) is een verzekering die cruciaal is voor advocaten, artsen, consultants en anderen afhankelijk van hun expertise om diensten aan te bieden. De verzekering beschermt tegen claims van nalatigheid of fouten in de uitvoering van je werk. Dit kan voorkomen dat je reputatieschade lijdt. Bovendien kan het juridische kosten beperken en schadevergoeding bieden als je klant financiële gevolgen heeft geleden.

Verplicht?

Bij sommige beroepen is dit dan ook verplicht, wanneer de kans om fouten te maken erg groot is ten opzichte van andere beroepen, zoals bijvoorbeeld als notaris, architect of financieel adviseur. Bovendien kan een opdrachtgever soms eisen dat de uitvoerder een aansprakelijkheidsverzekering afsluit voordat je met de werkzaamheden mag beginnen, om risico te verminderen. Wel zijn de kosten voor de verzekering fiscaal aftrekbaar.

Maak het makkelijker

Het begrijpen van je beroepsaansprakelijkheid is van groot belang voor het beschermen van je bedrijf. Het is verstandig om hierover met een expert in gesprek te gaan. Bij Transparant Administratie adviseer ik je graag over de beste financiële keuze. Neem gerust contact op of maak een afspraak voor meer informatie!

Ook interessant voor jou

Het berekenen van je zzp-uurtarief en essentiële overwegingen

Lees verder

Welk pakket moet ik kiezen als ik ondersteuning wil bij mijn boekhouding?

Lees verder

Zzp’er? Zo vul je je inkomstenbelasting en omzetbelasting in!

Lees verder

Wat je moet weten over de KOR (kleineondernemersregeling)

Lees verder

Reviews

Jeroen geeft duidelijk advies voor mijn belastingaangifte en geeft hier ook elk jaar een seintje voor zodra dit weer nodig is. Dit is voor mij fijn omdat ik alleen de benodigde documenten hoef toe te sturen en hij al het andere werk regelt.

- Tim Scargo

Als u prettig een goed administratiekantoor zoekt, moet u bij Transparant Administratie zijn!! Ik ben daar al meer dan 15 jaar klant en word altijd vriendelijk en direct geholpen. Met al mijn vragen kan ik daar terecht. Krijg snel antwoord en kom nooit voor verrassingen te staan. De aangifte klopt en als er wat is, wordt het ook voor mij opgelost. Ik raad dan ook iedereen aan om contact met ze op te nemen. Voor zowel privéaangifte als voor bedrijven.

- Colinda Wolters - Borduurhuis Steenderen

In 2009 ben ik als zzp’er mijn autorijschool gestart. Jeroen heeft me geholpen om mijn administratie zo in te richten dat het efficiënt werkt voor ons beiden. Tot op heden verzorgt Transparant Administratie nog steeds mijn W/V en jaarrekening en de belastingaangifte zakelijk en privé. Door de persoonlijke interesse van Jeroen is er een prettige samenwerking. Zelfs in de periode dat Jeroen in het buitenland werkzaam was, liep de samenwerking uitstekend. Kortom een betrouwbare en prettige zakenpartner.

- Verkeersschool Alex Weverling

Neem nu contact
met mij op!

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Neem vandaag nog contact op en kom langs voor een kennismakingsgesprek.