Nieuwe onderneming? Zo moet je beginnen met boekhouden!

Nieuwe onderneming? Zo moet je beginnen met boekhouden!

Als je een nieuwe onderneming start, is het belangrijk om meteen goed te beginnen met boekhouden. Zo voorkom je dat je later te maken krijgt met fouten en onnodige problemen. Voordat je een boekhouding kunt beginnen, moet je eerst een aantal zaken regelen. In dit artikel helpen we je vast een beetje op weg.

Waarom is een goede boekhouding belangrijk?

Wanneer je begint met je onderneming, is het belangrijk een aantal stappen te zetten. Het is aan te raden om te beginnen met het opstellen van een bedrijfsplan, waarin je onder andere de doelstellingen van je bedrijf, je producten of diensten en je financiële verwachtingen vastlegt. Daarnaast is het goed je bewust te zijn van het belang van een goede boekhouding. Met een goede boekhouding kun je het financiële beheer van je bedrijf volgen en controleren. Maar hoe zet je dit op?

Een systeem ontwikkelen

Allereerst is het belangrijk om een systeem te ontwikkelen om je inkomsten en uitgaven te registreren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een boekhoudprogramma, een spreadsheet of met pen en papier. Een online systeem is aan te raden. Dit kun je kopen of gebruikmaken van een gratis online boekhoudprogramma. Zorg ervoor dat je de software goed begrijpt en weet hoe je het kunt gebruiken voordat je begint met boekhouden. Kies een systeem dat bij je bedrijf past en dat je gemakkelijk kunt gebruiken.

Overzicht houden op boekhouding

Zorg er daarnaast voor dat er ritme komt in de momenten waarop je administreert. Het is belangrijk om alles grondig en zorgvuldig te registreren, zodat je op elk moment inzicht hebt in de financiële situatie van je bedrijf. Vergeet daarom niet om afspraken (met jezelf) te maken over hoe vaak en wanneer je de boekhouding bijwerkt, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks. Zo houd je het overzicht en kun je op tijd bijsturen als dat nodig is.

Aan de slag: beginnen met boekhouden

Als je begint met boekhouden, is het belangrijk alle gegevens bij de hand te hebben. Dit betekent dat je alle facturen, bonnen en bankafschriften die gerelateerd zijn aan je onderneming bij elkaar moet verzamelen. Je hebt onder andere nodig: informatie over je inkomsten en uitgaven, de btw-nummers van je klanten en leveranciers, en informatie over je bankrekeningen en andere financiële rekeningen. Zo heb je alles bij je wat je nodig hebt om je boekhouding te kunnen starten.

Alles invoeren

Als je de boekhoudsoftware en de benodigde informatie bij de hand hebt, kun je beginnen met het invoeren van de gegevens in de boekhoudsoftware. Dit betekent dat je alle inkomsten en uitgaven die gerelateerd zijn aan je onderneming moet invoeren. Dit kunnen bijvoorbeeld kosten voor materialen, personeelskosten, verkoopinkomsten, huurkosten, enzovoort zijn. Zorg ervoor dat je alle gegevens goed organiseert en dat je ze op een overzichtelijke manier bijhoudt. Zo krijg je een duidelijk overzicht van je financiën en kun je zien hoe je onderneming ervoor staat.

Zelf aan de slag?

Sommige ondernemers vinden het fijn om op deze manier zelf aan de slag te gaan met boekhouden. Maar er zijn ook veel ondernemers die graag een deskundig advies willen. Iemand die meedenkt en ervoor zorgt dat alle taken netjes afgevinkt kunnen worden. Daar helpen we je bij Transparant Administratie heel graag bij. Neem contact op voor meer informatie.

Ook interessant voor jou

Het berekenen van je zzp-uurtarief en essentiële overwegingen

Lees verder

Welk pakket moet ik kiezen als ik ondersteuning wil bij mijn boekhouding?

Lees verder

Zzp’er? Zo vul je je inkomstenbelasting en omzetbelasting in!

Lees verder

Reviews

Jeroen geeft duidelijk advies voor mijn belastingaangifte en geeft hier ook elk jaar een seintje voor zodra dit weer nodig is. Dit is voor mij fijn omdat ik alleen de benodigde documenten hoef toe te sturen en hij al het andere werk regelt.

- Tim Scargo

Als u prettig een goed administratiekantoor zoekt, moet u bij Transparant Administratie zijn!! Ik ben daar al meer dan 15 jaar klant en word altijd vriendelijk en direct geholpen. Met al mijn vragen kan ik daar terecht. Krijg snel antwoord en kom nooit voor verrassingen te staan. De aangifte klopt en als er wat is, wordt het ook voor mij opgelost. Ik raad dan ook iedereen aan om contact met ze op te nemen. Voor zowel privéaangifte als voor bedrijven.

- Colinda Wolters - Borduurhuis Steenderen

In 2009 ben ik als zzp’er mijn autorijschool gestart. Jeroen heeft me geholpen om mijn administratie zo in te richten dat het efficiënt werkt voor ons beiden. Tot op heden verzorgt Transparant Administratie nog steeds mijn W/V en jaarrekening en de belastingaangifte zakelijk en privé. Door de persoonlijke interesse van Jeroen is er een prettige samenwerking. Zelfs in de periode dat Jeroen in het buitenland werkzaam was, liep de samenwerking uitstekend. Kortom een betrouwbare en prettige zakenpartner.

- Verkeersschool Alex Weverling

Neem nu contact
met mij op!

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Neem vandaag nog contact op en kom langs voor een kennismakingsgesprek.