Eerste hulp bij veel gemaakte fouten in de boekhouding

Eerste hulp bij veel gemaakte fouten in de boekhouding

Je hebt een bedrijf waar je trots op bent en hebt tevreden klanten. Als je ondernemer bent, zijn dat natuurlijk de belangrijkste zaken. Maar hoe staat het ervoor met je administratie? Want een gezonde boekhouding is een belangrijke voorwaarde om je werk goed te kunnen blijven doen. Foutjes sluipen er zo maar in. Hieronder een aantal van de meest gemaakte fouten in de boekhouding (en hoe je ze kunt oplossen!).

Boekhouding uitstellen

De boekhouding is een klusje dat vaak op de lange baan wordt geschoven. Maar niet voor niets wordt gezegd: van uitstel komt afstel. Want aankoopbonnetjes, onbetaalde facturen en betaalherinneringen raken zo maar zoek of in de war. Een grote stapel papierwerk is een stuk moeilijker te organiseren, waardoor het steeds vervelender wordt aan dit klusje te beginnen. Bovendien kan het ervoor zorgen dat je minder overzicht hebt en geen goede financiële rapporten kan maken. Dat kan ervoor zorgen dat het moeilijker wordt belangrijke beslissingen te kunnen nemen.

Facturen niet bijhouden

Heb je je facturen netjes verstuurd en verwerkt? Dat is een belangrijke eerste stap. Maar helaas kun je er niet altijd van uitgaan dat de andere partij net zo secuur is. Laat de betalingstermijn daarom niet (te lang) verlopen voordat je actie onderneemt. Hoe meer je dit doet, hoe onoverzichtelijker het wordt.

Onjuiste gegevens gebruiken

Goed administreren is niet zozeer moeilijk, maar wel een werk van de details. Vaak zitten de fouten in een klein, maar belangrijk hoekje. Denk bijvoorbeeld aan het hanteren van onjuiste btw-tarieven bij facturen die je naar het buitenland stuurt. Of het verkeerd coderen van transacties, waarbij je de verkeerde rekening of categorie gebruikt. Dat zorgt voor chaos en veel uitzoekwerk als gevolg.

Andere valkuilen

Andere veel gemaakte fouten zijn onder meer:

  • Vergeten transacties te registreren
  • Onjuiste afschrijvingen van vaste activa
  • Onjuiste verwerking van personeelskosten, zoals loon en sociale bijdragen
  • Onvolledige verwerking van kosten voor goederen en diensten
  • Foutieve invoering van bedragen in de boekhouding

Mee met de tijd

Tenslotte is een belangrijke administratieve fout om niet mee te gaan met de tijd. Het is natuurlijk een mooi begin als je al een boekhouding bijhoudt in Excel. Maar vandaag de dag zijn er tools die je kunt inzetten om niet alles meer handmatig te hoeven bijhouden. Een online boekhouding zorgt er ook voor dat je altijd inzicht hebt in je financiën en het is minder foutgevoelig.

Deskundig paar ogen

Heb jij een eigen bedrijf waar je trots op bent en dat goed draait, maar maak je weleens een foutje? Dat is heel logisch. De belangrijkste stap tot het oplossen van dit soort foutjes, is inzicht en tijdigheid. Zorg ervoor dat je weet waar je je boekhouding bijhoudt en wanneer je dat doet. Daarnaast is het vaak erg prettig om een deskundig paar ogen in te schakelen dat met je mee kan kijken. Bij Transparant Administratie kun je terecht voor hulp bij boekhouding en online boekhouden. Neem vooral contact op voor meer informatie.

Ook interessant voor jou

Welk pakket moet ik kiezen als ik ondersteuning wil bij mijn boekhouding?

Lees verder

Zzp’er? Zo vul je je inkomstenbelasting en omzetbelasting in!

Lees verder

Wat je moet weten over de KOR (kleineondernemersregeling)

Lees verder

Reviews

Jeroen geeft duidelijk advies voor mijn belastingaangifte en geeft hier ook elk jaar een seintje voor zodra dit weer nodig is. Dit is voor mij fijn omdat ik alleen de benodigde documenten hoef toe te sturen en hij al het andere werk regelt.

- Tim Scargo

Als u prettig een goed administratiekantoor zoekt, moet u bij Transparant Administratie zijn!! Ik ben daar al meer dan 15 jaar klant en word altijd vriendelijk en direct geholpen. Met al mijn vragen kan ik daar terecht. Krijg snel antwoord en kom nooit voor verrassingen te staan. De aangifte klopt en als er wat is, wordt het ook voor mij opgelost. Ik raad dan ook iedereen aan om contact met ze op te nemen. Voor zowel privéaangifte als voor bedrijven.

- Colinda Wolters - Borduurhuis Steenderen

In 2009 ben ik als zzp’er mijn autorijschool gestart. Jeroen heeft me geholpen om mijn administratie zo in te richten dat het efficiënt werkt voor ons beiden. Tot op heden verzorgt Transparant Administratie nog steeds mijn W/V en jaarrekening en de belastingaangifte zakelijk en privé. Door de persoonlijke interesse van Jeroen is er een prettige samenwerking. Zelfs in de periode dat Jeroen in het buitenland werkzaam was, liep de samenwerking uitstekend. Kortom een betrouwbare en prettige zakenpartner.

- Verkeersschool Alex Weverling

Neem nu contact
met mij op!

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Neem vandaag nog contact op en kom langs voor een kennismakingsgesprek.