
Een bedrijf starten: 7 tips voor een goede voorbereiding
Een bedrijf starten: 7 tips voor een goede voorbereiding
Je hebt de knoop doorgehakt: jij gaat voor jezelf beginnen. Gefeliciteerd! Waarschijnlijk zit je al vol plannen en ideeën over jouw product of diensten en hoe je je bedrijf gaat inrichten. Het liefst wil je meteen beginnen, maar zorg eerst dat je al je zaken goed voor elkaar hebt. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ik zet alvast wat tips voor je op een rij.

Tip 1: Schrijf een ondernemingsplan
Al is het niet verplicht, toch is het verstandig om eerst een ondernemingsplan te schrijven. Niet alleen krijg je op deze manier voor jezelf helder wat je missie en doelen zijn, maar je krijgt ook inzicht wat een bedrijf starten gaat kosten en hoeveel winst je nodig hebt om rond te kunnen komen. Met een goed onderbouwd financieel plan sta je sterker om investeerders over de streep te trekken als je een startkapitaal nodig hebt. Onderzoek ook of je in aanmerking komt voor subsidies of toeslagen.
Tip 2: Marktonderzoek
Hoe zit het met je concurrentie? Hoeveel horecabedrijven zijn er al en zit men op nóg een restaurant te wachten? Weet je al hoe jij je product of dienst op de markt brengt? Weet jij op welke doelgroep je je richt? Weet je al op welke locatie je je bedrijf start? Als er al kapsalon om de hoek zit waar jij je kapperszaak wilt beginnen, is dat wellicht geen goede plek voor jou. Al deze informatie is erg belangrijk voor de kansen om je bedrijf of diensten tot een succes te maken. Met een marktonderzoek krijg je antwoord op al deze vragen. Op de website van de Kamer van Koophandel (KvK) wordt uitgelegd hoe je dit aanpakt.
Tip 3: Naam en website
Bedenk een goede naam voor je bedrijf en voer deze in als zoekopdracht bij Google of bij de KvK. Zo zie je in één oogopslag of er al meer bedrijven zijn met dezelfde naam. Als dat zo is, kun je beter een andere naam bedenken. Een unieke naam is ook belangrijk voor je website. Investeer in een goede website, want dat is vaak het eerste contact tussen jou en je (toekomstige) klant. Je wilt dat dat eerste ‘contact’ goed is, want je hebt maar één kans voor een eerste indruk.
Tip 4: Algemene voorwaarden en verzekeringen
Als ondernemer ben je verantwoordelijk en aansprakelijk voor allerlei financiële zaken. Zorg daarom dat je dat vooraf allemaal goed regelt. Met het opstellen van algemene voorwaarden maak je voor jou en je (toekomstige) klant duidelijk wat de rechten en plichten voor jullie beiden zijn. Informeer naar de mogelijkheden als jij ziek wordt. Zo kun je je aansluiten bij een broodfonds of een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Ook een aansprakelijkheidsverzekering is geen overbodige luxe.
Tip 5: Check wettelijke eisen
Eén van de eisen die de Belastingdienst stelt aan jou als ondernemer, is het bijhouden van een administratie. Maar wellicht zijn er ook bepaalde beroepseisen waaraan je moet voldoen. Voor jouw studio aan huis voor het zetten van permanente make-up moet je bijvoorbeeld een vergunning van de GGD aanvragen. Check ook of je volgens het bestemmingsplan van je gemeente überhaupt een bedrijf vanuit huis mag voeren. En hoe het zit met de brandveiligheid en milieueisen van je bedrijfspand en heeft het wel (minimaal) energielabel C?
Tip 6: Inschrijving KvK
Een bedrijf starten is een prachtig avontuur en kan pas écht van start gaan zodra je je onderneming hebt ingeschreven bij de KvK. Dat kost eenmalig € 75. En daarna kun je gaan beginnen met ondernemen.
Tip 7: Administratie op orde
Je administratie en boekhouding zijn onderdelen die altijd blijven terugkomen. En daarin kan best veel tijd gaan zitten. Tijd die je liever besteedt aan het opbouwen van je bedrijf en het uitvoeren van je diensten. Wist je dat je je administratie en boekhouding ook kunt uitbesteden? Ik wil je er graag meer over vertellen. Neem gerust contact op voor een informatief gesprek.